Monday, May 23, 2011

semua tak HALAL dah. tak payah makan.

i eat a lot. when i said a lot, it's really mean lot of it. haha tipu aku makan ikut mood. ok lah nak serius. tadi masa kat facebook ada orang shared link about status secret recipe yg diragui. katanya secret recipe dah tak halal sebab menggunakan babi dalam kek. kira terjumpa DNA babi dalam kek tu.

sebelum ni pun ada my course mate bagi info kata starbucks pun tak halal sebab ada DNA babi. dan lagi seorang kata memang tak boleh consume anything from this premise due to star = israel, bucks = US money. ok pasal israel israel aku tak nak komen.

dan seperti biasa akan ada lagi orang shared. dulu, burger king yg favorite aku tu pun kata tak halal. we're not in luar negara. i know how hard i am and families when we went there kecuali negara arab sana. yup, mereka memang lah tak halal sebab majority isn't moslem dan sukahati mereka lah but we? YES boleh dikatakan ramai moslem walaupun sekarang seperti tak ramai. dan yg ini aku tak nak cakap juga. anda dah besar, boleh fikir sendiri.

aku cari portal jakim. aku search dan tengok starbucks and secret recipe ni HALAL je. dan sushi king tidak dijumpai status halal. bye sushi king, aku takkan makan anda lagi. =.="old town white coffee pun babaiiiiii gak.

boleh klikklik kalau nak jelas lagi

http://www.halaljakim.gov.my/

nah link untuk anda sendiri check. mungkin aku salah buka portal atau aku salah taip atau aku memang salah mana mana?let me know ya?mistakes are something common for me even us. baiii!!!nak minum air.

**baik makan minum semua kat rumah. tanam sayur sendiri bela lembu kambing. DONE!
**btw, moslem yg minum arak tak nak bising bising pulak?

Share/Bookmark
Comments
2 Comments

2 suke nak komen:

shiema sufian said...

susah dah nak cri makanan lah sekarang.
ini ta halal itu ta halal. memang susah lah.
shiema :)
makan yang sendiri masak saje la :)

... jom join bloglist

erniemusliana said...

hahah btol2. join?ok ok shiema :)