Wednesday, May 18, 2011

boleh je sentuh kat saya

I wear lens since my matriculation. Im scared when im used it for the first time. Sanggup gila aku panggil member bilik depan hujung tepi (ahh asal jauh dari bilik aku) datang tunjuk pakaikan. Sebab zaman matriculation la zaman paling menyampahkan sekali. Bajet nak kelihatan comel dan tidak nerd. Cermin mata aku tolak tepi. Tak cun. Hodoh hodoh.

So aku beli juga and wait for two weeks nak siap yg mana lens kedua aku tak perlu tunggu. Baru aku sedar aku punya lens siap siap silau sekali. Ok, dah dah. First time pakai kaler jernih sahaja. Fuhh memang member impak apabila ada orang bertanya kat kawan aku “eh eny pakai lens dah ke?” . ok, cut it off.

Sampai masuk u. aku teruskan dengan lens tetapi tetap minta duit kat ayah nak buat cermin mata dengan alasan ada makmal (aku tak tipu). Dan minta kat mak nak lens berwarna tetapi optometrist tu cakap tak elok sebab colored lens cepat rasa kering dan blab la bla lalu mak aku percaya beliau. Ok, sebab aku tak amek bidang mata aku cumalah environmental engineer. Haha!

Tetapi lepas abis lens jernih aku tekad nak pakai kaler kaler jadi aku beli juga kali pertama hippie chestnut. Wow teruja. Macam jakun pun ada. Tapi sekarang beralih kepada misty grey. Ok.

Dulu housemate aku nak pakai. Dia kata aku terer tak payah tengok cermin nak tanggal or pakai lens. Welll~~ (nada berlagak). Tak susah kalau dah mahir. Focus kat lens tu. Dia masuk dengan tepat. Betul!

Dan cara jaga pun tak payah. Dulu nak pakai sangat takut sebab AZRIL kata kawan dia pakai sampai lens termasuk dalam sebab tertidur. Sejak itu aku tak pernah tidur. Aku bangang. Sekarang pakai time mandi pun tak ada masalah.

Alamak, terpanjang pula entri. Nak jaga senang.

  • Sebelum pakai rub dulu dengan solution tetapi kalau yg baru buka dari bekas kira yg baru punya, tak payah pun tak apa.
  • tangan mesti clean!wajib.
  • pakai dengan kemas dan selesa. Kalau tak selesa keluarkan balik. Aku pernah sebab lens terkoyak. Haha =.=”
  • sediakan towel kecik, senang nak lap. Kalau lepas mandi, lap kat towel yg anda sedang berkemban
  • dah siap pakai, keluarkan dan rub nanti keluar macam minyak-minyak tapi tak silap aku tu protein. Tak silap la aku ada baca. Dah rub simpan dalam bekas. Letak air dulu baru letak lens. dan rendam at least 4 hours sebelum nak pakai balik.
  • bekas tu lepas pakai terus buang air dan basuh. Juga rendam dalam air panas sesekali. Kalau tak pakai lens rajin-rajin tukar air dia.
jangan komplen cara aku tak betul. rujuk pakar. hahah! dah, nak tidur!

misty grey. perasan. =.=" boleh je sentuh?agak agak fikir apa?haha!


Share/Bookmark
Comments
6 Comments

6 suke nak komen:

AIMAN said...

dari matrix ke pakai.. nice2.. :)

Rafidah Farhana said...

Haha.
saya dulu nak pakai cuak gila.

Tapi lagi seronok pakai lens sebab spec merimaskan :)

erniemusliana said...

aiman : heh haah. tp time tu tadenye kaler2 :P

rafidah : heheh. yup yup seronok sbb tade mende sangkut kat idung. :D

damha said...

slm blogger..saya follower yg ke 142...he3333

M Fizan said...

interesting!

erniemusliana said...

damha : hellloooo!!!thnx for followin ^^

fizan : heh thnx!! :)