Saturday, June 18, 2011

mereka tak faham sebenarnya :)

hari ini cuaca sangat baik. terang je. tapi kebosanan di rumah. jadi teringat mengenai ini. aku di hostel serumah dengan non muslim sekali.

...............................................

Aku tak tahu nak jawab apa memandangkan mereka bukan muslim. Bila mereka tanya;

“eh why she wear tudung like that?isn’t u guys should cover all?’ Chinese girl tanya. Masa ni tengok hantu kak limah sama seorang lagi Punjab girl. Alaa awek awie tu tak tahu apa nama tah pakai kan nampak rambut. “or kampong girl memang wear like that?”

**aku diam jap.

*________________________*

“eh eny, why she wear arm socks?what for?”

**aku diam lagi. Kawan aku yang pakai arm sock tu pandang aku tak tahu nak explain apa.

*________________________*

Seorang wanita berpurdah lalu. Lalu mereka berpaling dan tanya.

“eiyeeee so takut la. Why she tutup semua”

**aku diam. Dan jawab “oh actually we should cover all except our face and hands but in Arab kan ada pasir pasir so tutup tu boleh cover from dust. Tapi ada juga yang pakai sebab tak nak orang pandang pandang and mengata sebab muka dia cantik”

The Chinese girl angguk and said “wahhh..bagusnya”.

*________________________*

Chinese girl ask me which skirts yang cantik sebab dia nak beli. Then she asked whether aku pun nak jugak and said “u can wear with legging kan?i saw many girls wearing like that lo”.

**diam. “actually cannot la dear, still nampak shape kaki tau. Sexy. Hehe”


*________________________*

One fine day, we want eat. So 3 of us decide nak makan apa. Then Chinese girl ask “got one restaurant kat roundabout sana. Sedap tau. U guys can eat lo. Got chicken. Put little alcohol only”

Then the Punjabi girl said “eh gila la u, she (refer to me) still cannot eat la. Aiyooo”

**aku senyum.

*________________________*

Masa holiday kat korea, kawan ayah yang Chinese pun asked kenapa tak makan ayam sebab he thought kita cuma tak boleh makan babi. Aku lupa ayah aku cakap apa. jiran aku pun pernah offer arak masa dtg rumah mereka sbb thought it is ok for us.

Mereka tak faham sebenarnya kita macam mana. :) mereka makin tak faham sebab kita dengan mereka dah sama sahaja :) kan? Ye, aku maksudkan aku sekali.

dan aku sedang tengok tengok site ini http://muslim-girl-gallery.blogspot.com


*aku kata tak hari ini panas sekali? :)


Share/Bookmark
Comments
3 Comments

3 suke nak komen:

Anonymous said...

i've experience it also. mmg ssh kn nk jwb??
tpi nak taknak kite tetap kene menerangkan bnda tu kt depa.

erniemusliana said...

sangat. tp dorg kan tak paham. kene ckp sikit. :)

eszy yamin said...

bagus lah..sometime dlm mnjawab prsoalan mcm ni kita x prlu brkeras sgt..alasan mak arab brpurdah sbb takut masuk pasir adalah jwpn bijak!!